Fıtık Onarımı

 

.Fıtık nedir ve nasıl tedavi edilir?

 

Fıtık, karın duvarında, vücudunuzun içindeki dokunun olmaması gereken bir alana itilmesine izin veren bir zayıflıktır. Örneğin, zayıflamış bir kas, küçük bir doku parçasının (çoğunlukla yağ veya bağırsak) geçmesi için bir açıklık oluşturabilir. Bir fıtık, derinin altında (genellikle karın veya kasık bölgesinde) bir doku çıkıntısı olarak görünür. 

Fıtıklar ilaçlarla düzeltilemez, ameliyat gerektirir (herniorafi).

Fıtık onarımında

Organalar yerine itilir, fıtık defekti adı verilen zayıflamış bağ dokusu ve kas onarılır, zayıflamış bölgeyi güçlendirmek ve dokuların yerinde kalmasına yardımcı olmak için destekleyici bir ağ malzemesi kullanılabilir.

Cerrah hangi tip ameliyatın sizin için doğru olabileceğine karar vermeden önce birçok faktörü göz önünde bulundurur. 

Fıtık Ameliyatı Çeşitleri

Kasık Fıtıkları

Kasık fıtığı ameliyatı, alt karın bölgesindeki kasık bölgesinde oluşan bir fıtığı onarır. Kasık fıtığı çoğunlukla erkeklerde görülür. 

Uyluk fıtığı ameliyatı, uyluğun üst kısmında meydana gelen bir fıtığı düzeltir. Femoral herniler daha az yaygındır ve yaşlı kadınları etkileme eğilimindedir.

Karın Duvarı Fıtıkları

Göbek fıtığı ameliyatı, göbek deliğine yakın olan bir fıtığı onarır.

Karın boyunca başka bir yerde meydana gelen bir fıtığı onarmak için karın fıtığı ameliyatı gerekebilir. Karın dokularını zayıflatabilecek herhangi bir karın ameliyatından sonra bu tip fıtık geliştirebilirsiniz.

Daha önce geçirdiğiniz herhangi bir ameliyattan sonra kesi fıtığı ameliyatı gerekebilir. Kas veya doku çevresinde zayıflığı olan herhangi bir kesi, küçük bir şişkinlik veya fıtık geliştirebilir.

Parastomal fıtık cerrahisi, bir stoma veya ostomi çevresinde gelişen fıtık veya şişkinlikleri onarır. Bunlar ostominin tıkanmasına neden olabilir.

Karnınızın sağ veya sol tarafında oluşabilen daha nadir bir karın duvarı fıtığı için Spigelian fıtık ameliyatı gerekir.

Böğür fıtığı ameliyatına en çok, karnınızın sol veya sağ tarafında bir şişkinliğe neden olan önceki bir ameliyat veya kazadan sonra ihtiyaç duyulur.

Birden çok kez onarılan ve tekrarlayan fıtıklar için kompleks karın duvarı rekonstrüktif cerrahisine ihtiyaç duyulabilir. Rekonstrüktif cerrahi, fıtık onarımını takip eden komplikasyonlarda da kullanılır.

Karın İçi Fıtıklar

Hiatal herni ameliyatı, mideyi göğüsten ayıran kasların genişlemesi yoluyla midenin göğse doğru itildiği hiatal veya paraözofahgeal hernileri onarır. Bu ameliyat asit reflü ameliyatına benzer olabilir. Bazı mide ekşimesi veya asit reflü semptomları vakaları için uzun vadeli bir tedavi olabilir.

İç fıtık ameliyatı, önceki ameliyattan sonra meydana gelebilecek bağırsak bükülmesini onarır. En sık gastrik bypass gibi kilo verme ameliyatlarından sonra ortaya çıkar.

Diyafram fıtığı ameliyatı, karından gelen dokunun göğse hareket etmesine izin veren solunum kaslarındaki (diyafram) bir fıtığı onarır. Bu fıtıklar en sık olarak göğüste meydana gelen kazalar ve diğer ameliyatlardan kaynaklanır.

Minimal İnvaziv Seçenekler

 

Laparoskopik fıtık cerrahisi: Cerrah ince, esnek aletleri küçük kesiklerden geçirerek fıtığı onarır. Bu aletlerin ucundaki bir kamera, cerrahların etkilenen bölgenin büyütülmüş resmini bilgisayar ekranında görmelerini sağlar.

Robotik fıtık ameliyatı: Bu ameliyat sırasında, bir cerrah robotik aletleri karın içine küçük kesilerden yerleştirir. Cerrah, robotik kolları kontrol etmek ve etkilenen bölgeyi onarmak için bir bilgisayar kullanır.

 

Minimal invaziv fıtık cerrahisi, daha kısa hastanede kalış potansiyeli, daha az komplikasyon ve ameliyat sonrası daha az ağrı gibi birçok avantaj sunar. Fıtığın boyutuna bağlı olarak fıtık ameliyatı genel anestezi altında ayaktan yapılan bir işlem olabilir. Daha büyük fıtıklar kısa bir hastanede kalmayı gerektirebilir.

 

Sonuçta her tür fııtık ameliyatında zayıflamış bölge kuvvetlendirilir ve genelde sentetik bir yama kullanılır.